Смята се, че около 50% от хората над осемдесетгодишна възраст страдат от деменция. Съществуват лекарства и помощни средства, които могат да забавят процеса на развитие на болестта, но за тотално лечение не можем да говорим към днешна дата.

Деменцията е загуба на когнитивната функция, която включва мисленето, разсъждението и запомнянето. Това са дейности, които пречат за изпълнението на много дейности от ежедневния живот. За огромно съжаление някои болни от деменция не могат да контролират емоциите си и тяхната личност се променя тотално, така че могат да бъдат много различни от хората, които сте познавали някога. Когнитивното стареене представлява намаляване на умствените способности с годините. Разпространението на лекото когнитивно увреждане и болестта на Алцхаймер нараства с възрастта. Тези състояния се често срещани при близо 10% от хората над 65 години.

РАЗГЛЕДАЙТЕ ПОМОЩНИТЕ СРЕДСТВА ЗА БОРБА С ДЕМЕНЦИЯТА ТУК!

Деменцията варира по тежест в различни стадии, започващи от леки и стигайки до по-сериозни, когато човек трябва да зависи от други. Това, че заболяването се среща при по-възрастните хора, не означава че е нормална част от стареенето и че не можем да забавим процеса на усложнение.

Симптомите на болестта се проявяват, когато здрави нервни клетки или неврони в мозъка спрат да работят, губят връзката с други клетки и умират. Поради тази причина е важно постоянно да поддържате здравословен начин на живот и мозъка си активен, било то под формата на игри, разходки или друга дейност (https://toysforhealth.org/stop-dementia/).

От началото на тази година в партньорство с toysforhealth.com, фондацията разработи два продукта в помощ на хората страдащи от деменция, като един от тях е чанта за възрастни хора, страдащи от деменция или Алцхаймер.

Какви са ползите от използването на такова помощно средство при деменция и Алцхаймер за пациентите:

  • Подобряват се сензорните дейности. Това е изключително полезно за хората страдащи от деменция, тъй като докосвайки отделните елементи в чантата хората облекчават тревожността и раздвижват пръстите. Подобряването на тактилните усещания допринася за намаляването на възбудата и спокойствието на възрастния човек. Така болните в по-напреднал стадии стимулират мозъчната си дейност безопасно.
  • Повишат сръчността. С напредването на възрастта намалява функционалния и когнитивен спад, затова е необходимо да се тренира сръчността постоянно. Има голяма връзка между когнитивния спад и нарушенията на двигателната функция на ръцете. И тъй като сръчността се влошава с годините, трябва постоянно да се тренира, контролирайки движенията на пръстите по координиран и адаптивен начин, разбира се с контролирано захващане при малки предмети. Затова реализирахме продукт, който дава усещане за спокойствие при болните, тъй като елементите в него са с подходящи размери, така че да не създават дискомфорт и нервност. Меката, приятна на допир рошава тъкан, обръщането на пайетите, откопчаването и закопчаване на вградените елементи и връзки са само част от множеството компоненти на ръчната сръчност.
  • Имат успокояващ ефект с помощта на цветовете. Проведени са много изследвания на тема , кои цветове въздействат на хората болни от деменция. Заключението е, че това са червено, синьо и зелено. Всички те са използвани в чантата на com. Синьото има успокояващ ефект и използването му във физическа среда може да понижи кръвното налягане и да създаде усещане за прохлада. Зеленото от своя страна е символ на растежа и пак има успокояващ ефект, като намалява активността на централната нервна система. По-конкретно зеленото тип лайм е ефективно при хора болни от Алцхаймер, защото предизвиква визуално внимание насочено към визуални знаци за бани, спални, проходилки и т.н. Розовото пък има тенденция към облекчаване на агресията. Червеният цвят увеличава активността на мозъчните вълни и привлича вниманието, което е от значение при болните.

Не забравяйте, че няма по-важно нещо от здравето – нашето и това на близките ни. Не бива да подценяваме годините и последствията от неинформираност на тема превенция на деменция и Алцхаймер. Полагайки правилните грижи и активности, и водейки здравословен начин на живот може да забавим значително процеса на стареене и забравяне.