Всеки човек в някакъв етап от живота си се чувствал стресиран, макар не винаги да може да дефинира стреса като понятие. Обикновено това са ситуации или събития, които ни оказват натиск, като моментите, когато имаме много задачи и мислим върху тях и не може да контролираме ситуацията. Когато сме подложени на натиск и чувствата, които усещаме вследствие на това, че не може да се справим с нещо, ни довеждат до стрес.

Трудно би било да се дефинира стреса като медицинско понятие ,тъй като специалистите спорят дали самият стрес е причината за някои от проблемите ни или е резултат от тях. Без значение каква е причината породила стрес у вас, важното е да се отървете от него или поне да се научите да го управлявате. За тази цел се фокусирайте върху това как да управлявате външния натиск, научете се да неглижирате истински несъществените фактори, които оказват негативно влияние върху съществуването ви. Опитайте се да развиете емоционалната си устойчивост, така че да се справите по-лесно с трудните ситуации.

Разгледайте нашите помощни средства за борба със стреса и депресията ТУК.

Устойчивостта не е само способността ви да се възстановявате, но и способността да се адаптирате изправяйки се пред предизвикателства, като същевременно поддържате стабилно психическо благополучие. Емоционалната устойчивост не е личностна черта – това е нещо, което всички можем да достигнем стъпка по стъпка.

Кои неща и ситуации могат да ви накарат да се чувствате стресирани?

Нивото на стрес, който изпитвате в различни ситуации, може да зависи от много фактори. Важно е да се отбележи какво е вашето възприятие за ситуацията, тъй като може да е свързано с минали преживявания, важно е и самочувствието, защото то определя до колко сте склонни да интерпретирате нещата положително или отрицателно. Има значение и колко сте опитни в това да се справяте с проблемите, вашата емоционална устойчивост към стресови ситуации и не на последно място подкрепата, която получавате от близките. Ситуациите, които могат да ви причинят стрес, могат да бъдат от личен характер: заболяване, тежка загуба на любим човек, изграждане на семейство, раждане на дете, ежедневни рутинни задачи и др. Общи житейски събития, които са трудни за избягване също могат да причинят тежък стрес, като например финансовите затруднения, развод, раздяла, проблеми в работата, преместване на ново място.

Как да станете по устойчиви психически и да се чувствате добре:

  • Опитвайте нови неща – излезте от зоната си на комфорт. Изпитайте така наречения „полезен стрес“ да предизвикате себе си с извършването на нови дейности, разбира се които не ви карат да се чувствате крайно неприятно.
  • Не бързайте. Дайте си време да откриете кой е вашия спорт, хоби, задача, книга…
  • Намерете начин и време да се отпуснете, да релаксирате сред природата или да практикувате йога. Ако се чувствате претоварени от стресова ситуация, опитайте се да си починете. Всяка промяна може да ви помогне да се отпуснете и да облекчите чувството на тревожност, дори само за няколко минути.
  • Дайте си малко време без технологии. Ако откриете, че честото прекарвате времето си на телефона или компютъра ви кара да се чувствате по-заети и стресирани, опитайте се да си починете. Това може да бъде само за час или два. Ако намирате това за трудно, опитайте да поставите телефона си в друга стая или да настроите аларма, за да определите времето сами.
  • Намерете баланса в живота си. Често работата и грижата за семейството отнемат почти цялото ви време и енергия. Намерете начин да съсредоточите енергията си върху други нови или позабравени стари приятни ангажименти. Разпределете задълженията си вкъщи, така че да имате времето само за вас, през което спокойно да се наслаждавате на момента.
  • Грижете се за самочувствието си. Тъй като самочувствието е начинът, по който се възприемате и оценявате, е добре да помислите кои фактори му оказват влияние. Повярвайте в това, че вашето щастие е на първо място и затова трябва да се чувствате добре. Открийте своите силни и положителни черти и не се притеснявайте да ги демонстрирате. Харесвайте себе си и се ценете като личност, дори когато сте допуснали грешки – не се обвинявайте за това, те са част от житейския ви път.

Как се лекува стресът?

Стресът не е медицинска диагноза, така че няма специфично лечение за него. Въпреки това, ако ви е много трудно да се справите с нещата, които се случват в живота ви и изпитвате много признаци на стрес , има налични лечения, които могат да ви помогнат. Те включват:

  • Консултация със специалист. Разговорът с професионалист може да ви помогне да се научите да се справяте със стреса, да сте наясно със собствените си мисли и чувства. Често срещано лечение е когнитивно-поведенческата терапия. Тя помага за разбирането на мисловните модели, да определите кои са тревожните точки и да идентифицирате положителните действия, които да предприемете.
  • Лекарства. Няма специфични лекарства, които да ви помогнат за справянето със стреса, защото това усещане е реакция на нещата, ,които се случват в живота ви, а не проблем с психичното здраве. Съществуват обаче различни лекарства, които могат да помогнат за намаляване и управление на признаците на стрес. Необходимо е да се консултирате с вашия лекар, разбира се преди това, който може да ви изпише антидепресанти или хапчета за сън.
  • Екотерапия или така наречената лечебна сила на природата. Това е чудесен начин да се почувствате живи и със самочувствие сред природата. Екотерапията може да включва физически упражнения в зелени площи, дълго разходки по екопътеки, планини, водопади и т.н.
  • Допълнителни терапии. Допълнителните дейности ви помагат да управлявате чувството за стрес. Към тях може да причислите йога, медитация, ароматерапия, масаж или редете пъзел.

Ако някой, с когото сте близък, се чувства стресиран, има много практически неща, които можете да направите, за да го подкрепите, въпреки че вероятно не можете да промените ситуацията, в която се намира. Помогнете на тези хора да помислят дали наистина са стресирани. Често хората не забелязват, че някои физически симптоми и поведение като неспособността да заспят или пиенето на алкохол повече от обикновено всъщност са признаци на стрес. Понякога може да успеете да го забележите, преди самите те да го усетят. Ако сте забелязали, че някой изглежда особено зает, разтревожен или зле, можете внимателно да се поинтересувате как се чувства и да попитате как можете да помогнете.

Слушайте как се чувстват хора в момент на стрес. Възможността да говорите открито може да помогне на някого да се почувства по-спокоен и по-способен да продължи напред. Не забравяйте да се грижите и за себе си. Ако някой около вас е много стресиран, може и вие да сте стресирани. Ако това се случи, опитайте се да направите крачка назад и да се погрижите за собственото си благополучие. Защото, когато човек е спокоен и отпуснат е способен да помогне на някой друг.