Точно както мускулите, така и мозъкът ще атрофира, ако не го упражнявате редовно. Мозъкът се нуждае от солидна ежедневна тренировка, за да развие силни нервни тъкани. Не е необходимо да сте на училище или на работа, за да го правите. Необходимо е малко време вечер след вечеря или в моментите, когато сте свободни. Да започнете да се грижите за мозъка си можете по всяко време, където и да се намирате. Мозъкът има нужда от допамин, за насърчаване на учебния процес и подобряване на паметта. Редица проучвания сочат, че производството на допамина в мозъка се увеличава значително, когато човек решава пъзели.

По последни данни, в България, пациентите болни от Алцхаймер са над 100 хиляди души. Когато човек бъде диагностициран с това заболяване, вече е късно за лечение и тогава трябва да се мисли за забавяне на процеса и влошаване. Затова от огромно значение още на средна възраст е да се помисли за начините на превенция, тъй като абсолютно всеки е застрашен, ако не се грижи за здравето на мозъка си.

Намерете вашата игра и я практикувайте с приятелите си, колкото се може по-често. Превърнете го в навик, за да се отърсите от стреса, напрежението и най-важното за да предотвратите появата на деменция.

РАЗГЛЕДАЙТЕ НАШИТЕ СПЕЦИАЛНИ ПРЕДЛОЖЕНИЯ ЗА ПОМОЩНИ СРЕДСТВА СРЕЩУ ДЕМЕНЦИЯ ТУК!

Кръстословици и судоку

Игрите на думи или така наречените кръстословици тренират мозъка. Повтарящите се думи, начините на запомняне и попълване на липсващите, стимулират паметта и помагат в комуникацията ви с останалите. Те са полезни както за превенция, така и за вече заболели от болестта. Кръстословиците ви държат концентрирани, когато вие или ваш роднина се опита да намери пътя към дома или да си спомни нещо важно. Независимо от възрастта и образованието, което имате да решавате кръстословици е полезно занимание. Скрабълът е настолна игра, включваща думи и е страхотна тренировка за решаване на проблеми.

Настолни игри

Настолните игри са създадени за забавление, но както за децата, така и за възрастните са чудесен начин да запазите мозъка си бистър. Докато играете използвате различни стратегии, подходи, стратегическо планиране и фокусиране, което влияе благоприятно върху психичното здраве. Шахът е страхотна предизвикателна алтернатива. А пък семейният пъзел, който често отнема дни за решаване върху кухненската маса подобрява визуалното разпознаване, като същевременно укрепва краткосрочната памет. Независимо дали е пъзел от 300 или 1000 части, сглобяването му е чудесно упражнение за мозъка.

Видео, онлайн и електронни игри

Те ангажират мозъка и сега са по-удобни от всякога. Те могат лесно да се играят от комфорта на стола във вашия дом (или навсякъде) от мобилното устройство. Онлайн игрите подобряват мозъчната сила на възрастните хора. Игралните конзоли често са били използвани в програми за рехабилитация за изграждане на когнитивни умения, включително памет. Носител на наградата Academics’ Choice Mind Spring Award, използва визуални улики в снимки за възрастни хора, за да идентифицира скрити изображения, с опции за увеличаване на трудността. Подканва се паметта на играча да следва указанията за удар, усукване и други разнообразни действия с обекта.

Придобийте нови умения

Ако умът ви е изправен пред предизвикателството да учи постоянно, той остава активен и здрав за по-дълъг период от време. Научете нов език или се запишете на уроци. Можете да се запишете на уроци онлайн, физически курсове или да си закупите книги, за да научите нов език в комфорта на собствения си дом. Проучете във вашия град какви курсове се организират, за да си създадете ново хоби – може да отидете на курсове по готвене, пиано, солфеж, йога и т.н. Ако до момента не сте на „ти“ с информационните технологии- сега е времето да се запишете на курс, интернет пространството е пълно с всякакви безплатни курсове. Важното е мозъкът да остане постоянно зает. Едно от значенията на японската дума икигай означава „радостта да си винаги зает“; „страстта, която носи удовлетворение и радост“. И изглежда това обяснява дълголетието на японците, особено на островите Окинава – едно от местата с най-много дълголетници в целия свят.

Останете социални, слушайте музика и танцувайте

Останете заинтересовани, активни и ангажирани с живота и вашият мозък също ще остане активен. Открийте местата, на които да отидете и неща за правене, които ще ви помогнат да поддържате ума стимулиран. Ако не можете да напуснете вкъщи, много от местата и събития можете да разгледате и онлайн. Има много места, които да посещавате като музей, кино, театър, библиотеката. Не се превръщайте в отшелник, поговорете със съседа, обадете се на приятел или роднина. Не оставяйте негативните мисли да погълнат ежедневието ви.

Слушането на музика и танците са забавления клинично доказани, че помагат за активиране на части от мозъка и предотвратяват когнитивния спад. Музиката ангажира ума и сетивата, може да бъде както успокояващо, така и стимулиращо. Пеенето, дори тананикането на дадена мелодия, може да разведри настроението ви, а запомнянето на думите ще поддържа мозъка ви усъвършенстван. Пейте на партньора си или просто пейте под душа. Танцуването е другото страхотно занимание за координацията на ръцете, очите и мозъка. Освен това е забавно и осигурява социално взаимодействие. Поканете приятелите си, които обичат музика, за да си изкарате добре и да се забавлявате заедно. Планирайте деня си, за да забавлявате другите или просто да забавлявате себе си.

Правете упражнения редовно

Здрав дух в здраво тяло. Слушаме тази мантра от години. Доказано е, че физическата активност може да помогне за намаляване на риска от Алцхаймер с до 65 процента. Упражненията намаляват риска от заболяване на кръвоносните съдове, подобряват дишането и подпомагат оцеляването на клетките, които изграждат тялото и мозъка. Упражненията също така намаляват хроничното възпаление и подобряват здравето на сърдечно-съдовата система, които са рискови фактори за болестта на Алцхаймер. Елементарно е, трябва само да изберете своята активност или да ги комбинирате! Една небрежна разходка всеки ден, разтягане, йога, разходка на домашния любимец или градинарство, ще ви създаде приятно усещане, което ще подобри освен физическото и психическото ви състояние.

РАЗГЛЕДАЙТЕ НАШИТЕ СПЕЦИАЛНИ ПРЕДЛОЖЕНИЯ ЗА ПОМОЩНИ СРЕДСТВА СРЕЩУ ДЕМЕНЦИЯ ТУК!

Важно е да запомните, че деменцията не е просто нещо, което се случва в по-късните години от живота. Много фактори играят роля за здравето и риска на мозъка в продължение на години, като най-разпространените са физическата активност, сърдечно-съдовото здраве и храненето. Важно е да обърнете внимание на всички части от пъзела!

Разгледайте нашите предложения за развиващи игри!