Последните няколко години бяха трудни, понеже породиха самота, подлагайки на изолация голяма част от населението. Милиони хора по света се борят с депресията ежедневно. Така че, ако си мислите, че сте сами – не сте!

РАЗГЛЕДАЙТЕ НАШИТЕ СПЕЦИАЛНИ ПРЕДЛОЖЕНИЯ ЗА БОРБА С ДЕПРЕСИЯТА ТУК!

Какво представлява депресията?

Депресията е често срещано медицинско заболяване, което има негативно въздействие върху начина по който се чувстваме, мислим и действаме. Депресията ни кара да се чувствате тъжни и често губим интерес към хора и дейности, които сме харесвали преди. Тази промяна в настроението може да доведе до сериозни емоционални и физически проблеми, така че да не функционираме адекватно вкъщи и на работното място.

Симптомите на депресията са различни, могат да варират от по-леки до сериозни, като например:

 • Загуба на всякакъв интерес от срещи с хора, с които сте общували до скоро
 • Чувство на безпричинна тъга и лошо настроение
 • Неочаквани промени в режима на хранене – рязко напълняване или отслабване
 • Повишена умора и загуба на енергия
 • Прекалено забързани движения (говор, потреперване с крака, извиване на ръце) или прекалено забавени движения
 • Чувство за вина и безполезност
 • Трудна концентрация
 • Нахлуване на постоянни лоши мисли, като загуба на любим човек, раздяла и т.н
 • Страх от предприемане на нови действия, трудно вземане на решения

Разбира се не може да си поставите сами диагнозата депресия, тъй като тя има подобни симптоми на други заболявания като проблем с щитовидната жлеза, мозъчен тумор и пр. Проучванията показват, че всеки 15-ти е засегнат от депресия. Тя може да се появи на всяка възраст, като за пръв път нахлува през тийнейджърските години. Жените са по-склонни да изпадат в депресия от мъжете. Има висока степен на наследственост от някой роднина, страдащ от депресия.

Има няколко фактора, които могат да играят роля в депресията, като:

 • Биохимията.
 • Генетиката.
 • Определени лекарства, като например лекарства за високо кръвно налягане или чернодробно заболяване.
 • Личността. Хората, които са с ниско самочувствие, песимистите, които трудно се справят със стресови ситуации са по-склонни да изпаднат в депресия.
 • Фактори, свързани със заобикалящата среда. Такива могат да са продължителното подлагане на насилие, пренебрегване, малтретиране, лош начин на живот, бедност, загуба или смърт на близък човек.

Как може да се избавим от депресията?

Депресията е сред най-лечимите психични разстройства. Антидепресантите могат да доведат до известно подобрение в рамките на първата седмица или две от употребата, но пълните ползи може да се наблюдават до месеци. Важното е каквото и да предприемете да уведомите вашия лекар, ако дадено лекарство не работи или ако имате странични ефекти.

Психиатрите обикновено препоръчват пациентите да продължат да приемат лекарства в продължение на шест или повече месеца след подобряване на симптомите. Може да се предложи по-дългосрочно поддържащо лечение за намаляване на риска от бъдещи депресии при хора с висок риск.

Разбира се не е добре да превръщате лекарствата в неизменна част от живота си, необходимо е да си изградите елементарни навици, контрол и дисциплина върху поведението, така наречените малки стъпки към голям резултат. Промяната в поведението ви, физическата активност, начинът ви на живот и на мислене са естественото лечение на депресия. Важното е да не го отлагате, а да започнете още сега.

 • Създайте си ежедневни рутинни навици.

За да се избавите от депресията е задължително мозъкът и тялото да бъдат постоянно ангажирани, а това може да се случи когато си изградите ежедневен план график, който да спазвате. Това не означава да превръщате ежедневието си в рутина, а по-скоро да си поставяте всеки ден различни задачи и цели. Когато човек е депресиран се смята за безполезен, така че е добре да започнете с елементарни задачи, като почистване на стая, миене на чинии, четене на книга, редене на пъзели…С всеки изминал ден ще сменяте и усложнявате задачите.

РАЗГЛЕДАЙТЕ НАШИТЕ СПЕЦИАЛНИ ПРЕДЛОЖЕНИЯ ТУК!

 • Правете упражнения и се хранете здравословно

Ежедневните упражнения повишават ендорфина – хормонът на щастието и радостта. Ако до момента не сте спортували безспорно първите дни няма да сте толкова ентусиазирани, но с времето резултатът ще бъде страхотен, както за физиката, така и за психиката. Редовните упражнения насърчават мозъка да се настрои по положителен начин, така че не се отказвайте след първата тренировка – дайте му време. Не е нужно да се претоварвате, нужни са няколко часа ежедневно ходене, йога или фитнес. Що се отнася до храненето – не е задължително да спазвате някаква магическа диета, за да се отървете от депресията, а само да внимавате какво ядете. Когато мозъкът е зает с негативни мисли, човек е в състояние да стига до крайности без да се контролира, в единия случай забравя кога да спре с храната, а в другия не изпитва желание да се храни. Поддържайте баланса с хранене между 3-4 пъти дневно. Проучванията показват, че храните, съдържащи омега-3 мастни киселини( като сьомга и риба тон) и фолиева киселина (спанак и авокадо) могат да помогнат за облекчаването на депресията.

 • Набавяйте си достатъчно количество сън

Ако не се наспивате е крайно време да започнете, като направите някои промени в начина си на живот. Лягайте и ставайте по едно и също време всеки ден. Опитайте се да не задремвате пред телевизора. Премахнете всички разсейващи съня ви неща от спалнята си – без компютър и телевизор. С постоянство ще откриете, че сънят ви се подобрява. Добрият сън е необходим за оптималното здраве и може да повлияе на нивата на хормоните, настроението и теглото. Проблемите със съня, включително хъркането, сънната апнея, безсънието, лишаването от сън и синдромът на неспокойните крака, са често срещани.

 • Поемайте повече отговорности и предизвикайте всяка негативна мисъл

Когато сте депресирани, може да искате да се отдалечите от хората, да се откажете от отговорностите си вкъщи и на работа. Не го правете! Да останете ангажирани и да имате ежедневни отговорности може да ви помогне да поддържате начин на живот, който може да помогне в борбата с депресията. Те ви заземяват вниманието и ви дават усещане за постижение. Преборването с депресията в голяма степен е умствена задача – изисква промяна в начина ви на мислене. Когато сте депресирани, стигате до най-лошите възможни заключения. Следващият път, когато се почувствате ужасно, използвайте логиката като естествено лечение. Може да се чувствате сякаш никой не ви харесва, но има ли реални доказателства за това? Може да се чувствате като най-безполезния човек на планетата, но наистина ли е вероятно това? Необходима е практика, но с времето можете да победите тези негативни мисли, преди да излязат извън контрол. И не забравяйте, че не може да промените неща, които не може да контролирате, а и не е нужно…

 • Избягвайте алкохола и други опиати.

Злоупотребата с разни вещества е често срещана при хора с депресия. Много хора са склонни да прибегнат към алкохол или други лекарства, за да се справят с депресията. Не е ясно дали пиенето и употребата на наркотици причинява депресия. Но дългосрочната им употреба може да промени начина, по който работи мозъкът, да се влоши или да доведе до проблеми с психичното здраве. Когато сте депресирани, можете да загубите способността да се наслаждавате на живота. Трябва да се научите отново как да го направите.

 • Правете неща, които никога преди не сте и не забравяйте да се забавлявате.

Ако сте депресирани, отделете време за неща, които ви харесват. Ами ако нищо вече не изглежда забавно? Това е просто симптом на депресията. Все пак трябва да продължите да опитвате. Колкото и странно да звучи, трябва да работите, за да се забавлявате. Планирайте неща, които преди сте харесвали, дори и да ви се струват скучна работа. Продължавайте или ако не сте – отидете на кино, излизайте с приятели, запишете се на танци, практикувайте йога, карайте колело, ски…

Имате хиляди възможности за нови неща, стига да отворите съзнанието си.