Чрез играта децата се научават как да си взаимодействат с останалите и развиват всякакви умения, необходими им през целия живот. Когато става дума за игра – можем да я разграничим в различни направления, като за всяко едно от тях, ползите са различни и затова е добре да се комбинират.

РАЗГЛЕДАЙТЕ НАШИТЕ СПЕЦИАЛНИ ПРЕДЛОЖЕНИЯ ТУК!

Физически игри

Физическата игра е сред най-запомнящите от детството. Едва ли ще забравите първите стъпки на детето си, първото му падане и т.н. Активната игра освен че е важна, трябва да присъства задължително в ежедневието на всяко дете, подрастващ, че дори и възрастен. Активната игра е от решаващо значение за физическото развитие на децата. Помага им да усъвършенстват своята координация, баланс, груби двигателни умения (пълзене и ходене) и фини двигателни умения (по-малки движения като вдигане на предмети). Правени са много изследвания за ползите за здравето от воденето на активен начин на живот и същото важи и за нашите деца. Физически активните деца са склонни да бъдат по-слаби и по-здрави, докато обездвижването може да доведе до заседнал начин на живот в зряла възраст, затлъстяване и редица психични проблеми.

Освен това физическата игра помага на децата да използват естествените си запаси от енергия и насърчава по-добри навици за хранене и сън. Изграждането и насърчаването на здравословни навици е изключително важно за детето, защото в последствие изгражда един здрав, дисциплиниран и активен възрастен.

Емоционални игри

Създаването на емоция в децата под формата на игра е ключово. За тях е важно да се развива въображението им , да си представят че има свят, в който може да започнат деня си със сладолед, няма паяци и други опасни животни. С помощта на играта те се научават да се справят с емоциите си, докато проявяват страх, фрустрация, гняв и агресия в ситуация, която контролират. Това също е страхотна възможност за тях да- практикуват емпатия и разбиране към света. Освен това с помощта на играта, може да създадете у децата си усещане за постижение и удовлетворение, с което да ги направите по-уверени.

Социални игри/умения

Някои от най-незабравимите спомени в детството са свързани с игрите с приятели. Именно тези игри научават децата как да създават и поддържат тези приятелства. Кооперативната игра помага на децата да усъвършенстват социалните си умения, докато измислят как да преговарят за груповата игра. Помага им да се научат как да си сътрудничат и да правят компромиси с другите, да разпознават и реагират на чувствата на другите, да споделят, да показват обич, да разрешават конфликти и да се придържат към правилата. От своя страна тези важни ранни уроци помагат на децата да разберат ролите и правилата на обществото. Социалните умения са от решаващо значение не само за формиране на взаимоотношения, но и за по нататъшното кариерно развитие. Да се ​​научиш как да се държиш добре – това е в основата на социалните игри и развиването на такива умения!

Когнитивни игри/способности

От раждането до тригодишната възраст, мозъкът на децата се развива с по-бързи темпове, отколкото в който и да е друг момент от целия им живот. Това е периодът, когато те започват да учат и наистина да разбират когнитивни умения като обръщане на внимание, разсъждение, запомняне на неща, които са научили и преживели, както и развиват двигателните си умения.

Един от най-добрите начини да стимулирате развитието на мозъка и да засилите ценните умения на детето си е като играете с него, наблюдавайте го докато изследва предмети и физически пространства или когато се научава да анализира нови гледки и звуци.

Самостоятелната игра дава на децата възможност да усъвършенстват уменията си за вземане на решения. Изборът на игра, съсредоточаването върху тази дейност и довършването й до края, е важен елемент от когнитивния контрол и помага да се изострят техните умения за планиране и обхват на вниманието. И когато децата са изправени пред проблем по време на игра, това тества техните разсъждения и преценки, както и способността им да намерят решение. Различни дървени игри и пъзели, както и базираните на стратегии игри, помагат за укрепване на уменията за когнитивно мислене.

Креативни игри/мислене

Когато пожелаваме нещо на децата си често използваме израза “Не спирай да мечтаеш“. С помощта на правилните игри- децата започват да мислят и да стават все по изобретателни. Играта им дава шанса наистина да развихрят въображението си и да създадат свои собствени светове, над които имат контрол. Независимо дали става дума за затворена игра или дейност, свързана с изкуства и занаяти, играта предоставя на децата свободата да изследват нови възможности и да мислят извън рамката, създадена от родители и приятели. Много е важно да имат уникални идеи, както и творчески решения на предизвикателствата, пред които са изправени.

Активното въображение ще продължи да служи на децата през целия им живот. Според скорошно проучване сред хиляди изпълнителни директори от различни сфери по целия свят, те вярват, че успешното навигиране във все по-сложния свят ще изисква креативност повече от всяко друго мениджърско умение. Подгответе следващото поколение иноватори, като давате възможност на децата си да бъдат себе си и да практикуват играта, в която са най-добри.

Комуникативни игри/умения

Един от най-срещаните проблеми във взаимоотношенията между възрастните си остава това да знаеш какво имат предвид хората. За децата това е още по-сложно, те трябва да се научат да дефинират какво казват хората, докато ги слушат, наблюдават поведението и жестовете им. Играейки с другите, децата се учат на великото изкуството на общуване. Те започват да разпознават израженията на лицето и езика на тялото. Те разбират как да започнат и да продължат разговорите и как да изразят своите мисли и желания по такъв начин, така че да не се създават проблеми при груповата игра.

Играта на „преструване“ е особено важна за развитието на комуникацията и грамотността на децата. Идеята, че буквата представлява звук, се основава на символика – концепция, която децата разбират, когато се преструват, че картонената кутия е къща или че обувката е състезателна кола. Ролевата игра също дава възможност на децата да използват думи, които са чували да използват възрастните и други деца, и помага за обогатяване и подобряване на речника им. Когато пораснат, игрите, базирани на думи, помагат за укрепване на езиковите им умения и ограмотяването им.

РАЗГЛЕДАЙТЕ НАШИТЕ СПЕЦИАЛНИ ПРЕДЛОЖЕНИЯ ТУК!

Комуникирайте и играйте с децата си във всеки удобен момент, за да ги опознаете и развиете!