Аутизмът или разстройството на аутистичния спектър (ASD) се отнася до широк спектър от състояния и представлява разстройство на социалното развитие, което засяга мозъка на човека и поведението му.

Аутизмът има много подтипове, като най-силно е изразен този в комбинация от генетичните фактори и на околната среда. Тъй като аутизмът е разстройство от спектъра, всеки човек с аутизъм има различен набор от силни страни и предизвикателствата. Начините, по които хората с аутизъм учат, мислят и решават проблеми са индивидуални. Някои хора с ASD може да се нуждаят от значителна подкрепа в ежедневния си живот, докато други да живеят напълно независимо.

Някои фактори могат да повлияят на развитието на аутизма и той често е придружен от сензорна чувствителност и медицински проблеми като стомашно-чревни разстройства, гърчове или нарушения на съня, както и предизвикателствата на психичното здраве като тревожност, депресия и проблеми с вниманието.

РАЗГЛЕДАЙТЕ НАШИТЕ СПЕЦИАЛНИ ПРЕДЛОЖЕНИЯ ЗА РАЗВИТИЕ НА УМСТВЕНИТЕ И КОГНИТИВНИ СПОСОБНОСТИ ТУК!

Признаците на аутизъм обикновено се проявяват между 2-3 годишна възраст. Някои свързани заболявания в развитието могат да се появят и по-рано и пациентите да бъдат диагностицирани преди втората годинка. Редица изследвания показват, че ранната намеса може да доведе до положителни резултати в живота на хората с аутизъм на по-късен етап. Както при голяма част от диагностиката на психичните разстройства е нужна многоизмерна и мултимодална диагностика. Като стандартен инструмент за диагностициране на аутизъм се използва полустандартизираното интервю Autism Diagnostic Interview-Revised и скалата за наблюдение Autism Diagnostic Observation Schedule. Основният инструмент за диагностициране на аутизъм представлява геномното секвениране с оглед търсене на мутации в екзонните участъци на гени асоциирани с аутизъм.

Какви са признаците на аутизъм?

Не всички деца с аутизъм показват всички признаци. Много деца, който нямат аутизъм – могат да покажат някои от симптомите. Поради тази причина професионалната оценка е задължителна и от решаващо значение.

Най-общите маркери за аутизъм при всяка възраст са :

 • Нарушение на социалните взаимоотношения. Това включва неспособността за управление на социалните контакти, чрез усмивка, мимика или зрителен контакт. Обикновено пациентите нямат интерес към връстниците си и създаването на приятелства с тях. Не проявяват емоционални реакции и не споделят интереси или чувства с останалите.
 • Нарушен език и реч. Речта в повечето случаи е неразбираема за околните или изцяло отсъства. Забелязва се липса на компенсиране на речта с помощта на мимики, жестове или имитиране.
 • Повтарящи се необичайни действия. Болните от аутизъм са склонни да извършват стереотипни, необичайни повтарящи се действия, като люлеене на стол, въртене на пръстите, подскачане и фиксиране към определени миризми и докосвания.

Показатели при детски аутизъм могат да бъдат:

Възраст: Показатели:
до 6 месеца Малко или никакви големи усмивки или други топли, радостни и ангажиращи изрази. Липсва контакт с очите или е ограничен.
до 9 месеца Малко или никакво издаване на звуци, липсват усмивки или други изражения на лицето.
до 12 месеца Ограничен или цялостна липса на говор. Никакви жестове като посочване, показване, достигане или махане. Малък или никакъв отговор при викането по име.
до 16 месеца Никакви думи.
до 24 месеца Много малко или никакви смислени фрази от две думички. Липса на повтаряне или имитация.

Честотата на болните от аутизъм е около 40 на 10 000 деца.

Момчетата са четири пъти по-склонни да бъдат диагностицирани с аутизъм, отколкото момичетата.

Около 30% от децата с ASD имат интелектуално увреждане (коефициент на интелигентност [IQ] <70), 25% са в граничния диапазон (IQ 71–85), а 44% имат IQ резултати в средния до над средния диапазон (т.е. IQ >85).

Аутизмът засяга всички етнически и социално-икономически групи. Малцинствените групи са склонни да бъдат диагностицирани по-късно и по-рядко. Не съществува предварително медицинско откриване на аутизъм.

Какво причинява аутизъм?

 • Изследванията показват, че генетиката е замесена в по-голямата част от случаите.
 • Децата, родени от по-възрастни родители, са изложени на по-висок риск от аутизъм. Родителите, които имат дете с ASD, имат от 2% до 18% шанс да имат второ дете, което също да бъде засегнато.

През последните две десетилетия обширни изследвания поставят въпроса дали има някаква връзка между детските ваксинации и аутизма. Резултатите от това изследване са ясни: ваксините не причиняват аутизъм. Половината от диагностицираните с аутизъм деца проявяват умствена изостаналост, а не малка част развиват епилепсия , което потвърждава съмненията, че причината за аутизма е органична, респективно генетична.

Проучванията показват, че близо 2/3 от децата с аутизъм на възраст между 6 и 15 години са били обект на тормоз. Голяма част имат самонараняващо се поведение. Удрянето по главата, хапането по ръцете и драскането на кожата са сред най-често срещаните.

Удавянето остава водеща причина за смърт при деца с аутизъм и представлява приблизително 90% от смъртните случаи заедно със загубването или заключване.

Много възрастни с аутизъм не получават никакви здравни грижи в продължение на години, след като спрат да посещават педиатър. Повече от половината млади възрастни с аутизъм остават безработни и без висше образование след гимназията.

Какво е атипичен аутизъм?

Атипичният аутизъм се появява като термин в наръчник за психични разстройства, за да обхване многото деца, които са имали някои, но не всички, симптоми на аутизъм (упоменати по горе в статията).

Какво може да направим за превенцията на детски аутизъм?

Както вече споменахме, лекарите не знаят окончателно какво причинява аутизъм, но вярват, че гените играят най-голямата роля в това дали детето се ражда с него. В редки случаи казват също, че бебето може да се роди с вродени дефекти, ако майката е била изложена на определени химикали, докато е била бременна. Но лекарите не могат да разберат по време на бременността ви дали бебето ви ще има аутизъм.

РАЗГЛЕДАЙТЕ НАШИТЕ СПЕЦИАЛНИ ПРЕДЛОЖЕНИЯ ТУК!

Въпреки че не можете да предотвратите раждането на дете с аутистично разстройство, можете да увеличите шансовете си да имате здраво бебе, като направите следните промени в начина си на живот:

 • Живейте здравословно. Ходете на редовни профилактични прегледи, яжте добре балансирана храна и спортувайте. Уверете се, че имате добри пренатални грижи и приемайте всички препоръчани витамини и добавки.
 • Не приемайте лекарства по време на бременност. Посъветвайте се с Вашия лекар, преди да вземете каквото и да е лекарство.
 • Избягвайте алкохола. Кажете „не“ на тази чаша вино – и всякакъв вид алкохолна напитка – докато сте бременна.
 • Потърсете лечение за съществуващи здравословни проблеми. Ако сте били диагностицирани с цьолиакия или PKU, следвайте съветите на Вашия лекар, за да ги държите под контрол.
 • Ваксинирайте се. Уверете се, че сте били ваксинирани срещу морбили (рубеола), преди да забременеете. Може да предотврати аутизма, свързан с рубеола.
 • Играйте винаги, когато имате възможност всякакви стратегически и логически игри!