Всички в някакъв етап от живота си сме се сблъсквали с пъзели. Като възрастни гледаме на тях като средство да се разтоварим от ежедневието или да се концентрираме. Освен като начин за забавление, пъзелите имат изключително много ползи за здравето. Колкото по-рано децата започнат да редят пъзели, толкова по-голям е шансът с напредването на възрастта да се предотвратят сериозни заболявания, свързани със загуба на паметта и депресивни състояния. Освен традиционните пъзели, все по-сериозно на пазара навлизат и дървените триизмерни пъзели. Предимството, което имат пред останалите е, че се запазват по-дълго във времето и е по-трудно да бъдат загубени парченцата им, тъй като са значително по-обемисти.

РАЗГЛЕДАЙТЕ НАШИТЕ СПЕЦИАЛНИ ПРЕДЛОЖЕНИЯ ТУК!

Ето и част от предимствата за здравето на децата и възрастните, които осигуряват различните видове пъзели.

  • Упражняват мозъка.

Реденето на пъзел тренира лявата и дясна половина на мозъка. Лявата част е методическата, обективната и логическата страна, докато дясната част отговаря за интуитивното, творческо и емоционално мислене. При реденето на пъзел двете страни си кореспондират, като по този начин повишават когнитивната функция. Основната функция на тилната част на мозъка е да изпраща сигнали от първичната зрителна кора към зрителната асоциативна кора. Така се анализира възприеманата визуална информация и съхранява визуални спомени в паметта.

  • Развива се фината моторика и координацията

При всяко премахване или добавяне на парче от пъзела, имаме нужда от солиден фин моторен контрол. При дървените пъзели децата активно тренират движенията си, докато изкарват парчетата от пъзела и след това ги наместят на подходящото място. Те са чудесен вариант за хора, които имат проблем със сръчността, тъй като парченцата са по-дебели и удобни за хващане. Развитието на фините двигателни способности е от особено значение при по малките деца, а чрез пъзелите могат да развият силата на мускулите на пръстите, за да задържат предмет. Ако от ранна детска възраст се използват пъзели в последствие по-лесно ще могат да държат молив. Пъзелите се използват и в терапията, след травматични наранявания на пръстите и ръцете, а също и след претърпени мозъчни травми, при които трябва да се превъзпитава мозъка и подобри координацията с ръцете.

  • Повишава се вниманието към детайлите и развива постоянството.

Когато решавате пъзел, особено цветен със сходни парчета е от решаващо значение да се обърне внимание на дребните детайли. По този начин успешно тренирате очите си да намерят разликите в цветовете и формите, за да завършите успешно изображението. Винаги е по-добре да изключите телевизора, за да се съсредоточите върху пъзел. Изгубвайки се в дизайна на изображението, ще откриете как откъсвате ума си от всички притеснения и стреса на заобикалящата среда. Процесът на редене на пъзел помага на хора от различни възрасти да развият чувството си за постоянство, докато пъзелът не бъде завършен. А след като това се случи, получавате удовлетворението от постигнатия резултат, което от своя страна подобрява самочувствието ви. Липсата на самочувствие в днешно време води до редица здравословни проблеми, а то не винаги може да се придобие от външни фактори.

  • Подобряване на паметта.

Докато се опитвате да наредите пъзел укрепвате връзките на невроните и генерирате нови. По този начин увеличавате умствената скорост и мисловните процеси. Когато вземете парче пъзел, трябва да потърсите сред останалите подходящия цвят или форма и да визуализирате изображението в по-голям мащаб, за да видите кои парчета се синхронизират. По този начин се упражнява частта от мозъка, която отговаря за съхраняването на тази информация, като помага за поддържането и подобряването на краткосрочната памет. Редица изследвания показват, че ежедневното решаване на пъзели, кръстословици, гатанки може да повиши IQ-то на човек с до 5 точки.

  • Подобрява настроението и намалява нивото на стреса

Производството на допамин в мозъка се увеличава с решаването на пъзели. А ние знаем, че той е основния невротрансмитер, отговорен за регулирането на настроението и оптимизма. Освен това засяга ученето, паметта, концентрацията и мотивацията. Допаминът се освобождава всеки път, когато редим пъзел и поставим парче на правилното място. Това носи ползи за здравето ни, защото ни кара да се предизвикваме ежедневно и ни насърчава да го правим отново и отново. Освен че ни предизвиква, пъзелът ни помага да се отпуснем. Мозъкът ни преминава от така нареченото „Бета“ състояние към „Алфа“, докато сглобяваме пъзели. Тези мозъчни вълни се намират в постоянно движение, всичко което говорим и мислим регулира честотите на мозъчните вълни. Когато общуваме нашият мозък е в „Бета“ състояние, в това състояние сме активни и будни. В „Алфа“ състоянието мозъчните ни вълни се движат два пъти по-малко цикъла в секунда и тогава сме в състояние на дълбока релаксация и медитация, подобно на състоянието, в което се намираме докато сънуваме.

Когато сте по-щастливи и по-малко стресирани е по-лесно да се концентрирате във всяко направление и производителността ви нараства. Когато усетите, че имате проблем с фокусирането върху ученето или работата си помислете за кратка почивка, в която да наредите пъзел и да рестартирате мозъка си.

Редица медицински проучвания доказват, че поддържането на мозъка активен, чрез решаването на пъзели и други дейности може да намали размера на увреждане на мозъчните клетки, което се случва при хора болни от Алцхаймер. Колкото по- рано започнете да правите пъзелите редовна част от живота си, толкова по-добре. Никога не е късно да започнете да предпазвате мозъка си.

Сега, когато знаете малка част за ползите от решаването на пъзелите за всички възрасти…може да потърсите вашия пъзел и да помислите за здравето си и на хората около вас!