Пъзелите са едно страхотно предизвикателство за малки и големи. Независимо дали е картонен пъзел, дървен пъзел или 3д пъзел – всички те захранват мозъка. Разновидностите от пъзели, които се предлагат на пазара са безкрайни, но всички знаем че основната им цел е да тестват изобретателността и знанията на човек, както и логиката.
Знаете ли, че първият пъзел е изобретен още в далечната 1760г., когато Джин Стилсбъри монтира карта върху листо от дърво, което след това изрязва с трион върху очертанията на всяка държава върху картата. В началото на 20-ти век пък за пръв път са публикувани кръстословици във вестниците, а кубчето на Рубик ( което също е вид пъзел-главоблъсканица) е създадено през 1974г.
Обикновено свързваме пъзелите със забавление, но нека не забравяме, че те имат физически и когнитивни ползи за мозъка, както за децата, така и за възрастните.
Разновидностите на пъзели са наистина много, част от които са ситуационни пъзели, математически пъзели, механични пъзели ( кубчето на Рубик, кубчето на Сома), комбинирани пъзели, дървени пъзели, строителни пъзели, заключващи пъзели и много други.
Разчистете холната масичка или си намерете удобно място, за да разгърнете пъзел заедно с въображението си, защото ще ви покажем какви са предимствата за малки и големи.

Пъзелите подобряват паметта ни
Чували сте за краткосрочна памет. Всеки забравя понякога. Забравяме ключовете от колата, не може да си спомним дали изключихме печката… Пропуските в паметта могат да се появят във всяка възраст, което не винаги означава, че нещо не е наред. Когато редим пъзели се укрепват връзките между нашите мозъчни клетки и се образуват нови, по този начин подобряваме паметта. А ние използваме паметта именно в процеса на редене на пъзела, когато се опитаме да си спомним формите, размери и части и визуализираме къде се вписват.
Проучванията показват, че растежът на нови мозъчни връзки, които се образуват, спомага за намаляване на степента на увреждане на мозъка при болните от Алцхаймер.

Пъзелите упражняват и двете страни на мозъка, както и подобряват IQ-то
Знаете, че двете полукълба на мозъка ви контролират различни функции. Лявата част контролира аналитичното и логическо мислене, а пък дясната креативността. Докато се опитате да разрешите пъзел, вие правите комплексна умствена тренировка и на двете страни на мозъка.
Освен, че подобряват паметта, концентрацията и уменията за разсъждения, реденето на пъзел за поне 30 мин на ден повишава вашият коефициент на интелигентност.

Пъзелите ни учат на търпение и подобряват концентрацията
Животът ни учи, че понякога трябва да сме търпеливи. Предизвикайте себе си като се опитате да сглобите някакъв пъзел без да се напрягате и изнервяте. Какъвто и да е пъзелът, за да го наредите се изисква постоянство. Решаването му може да отнеме часове или минута. Хората, които редят пъзел обикновено седят, мислят, въртят парченцата от пъзела докато не намерят правилната позиция. За да решите пъзел, кръстословица, судоку или кубчето на Рубик, се изисква концентрация. Дигиталния свят, в който живеем ни пречи да се съсредоточим, особено когато са включени звуковите известявания на устройствата ни. Тогава ни е трудно да се съсредоточим върху задачите, които изпълняваме. Затова, когато искате да решавате загадки и пъзели е добре да изключите всички странични разконцентриращи устройства.

Пъзелите подобряват настроението ни и намаляват нивото на стреса
Пъзелите увеличават производството на допамин- хормонът на щастието. Освен това той е невротрансмитер, който регулира настроението, паметта и концентрацията. Допаминът се освобождава при всеки успех, докато решаваме пъзела, сигурно затова са толкова забавни.
Да не подценяваме и медитативните свойства на пъзелите. Те са чудесно средство за ободряване на мозъка и имат релаксиращ ефект. Така успяваме да успокоим ума си и да забравим за стреса.

Защо не започнете да тренирате ума си още днес?