Всеки от нас, малко или много, иска да победи времето и никога да не остарява. Този мотив е познат откакто свят светува. Благодарение на хубавия си ген има хора, които изглеждат безсмъртни, но като цяло тайната на вечната младост не е сложна. Въпросът е да се изградят правилните навици, които да спазвате, за да запазите младостта си колкото се може по-дълго.

Ето няколко простички правила, които да следвате, за да се съхраните в дългосрочен план, както физически, така и ментално.

РАЗГЛЕДАЙТЕ НАШИТЕ СПЕЦИАЛНИ ПРЕДЛОЖЕНИЯ ЗА ОБРАЗОВАТЕЛНИ ИГРИ ТУК!

  • Предприемайте действия – бъдете активни

Никога не е късно да започнете да сбъдвате мечтите си. Обществото ни налага определени възрасти, до които трябва да сме изградили семейство, кариера и т.н и евентуално ако не сме – сякаш не попадаме в категорията на успешни и нормални хора. Това разбира се не е така. Щастието не трябва да е в това дали имаш скъпа кола, собствен апартамент или успешна работа. Щастието трябва да се крепи на действията, които човек предприема, за да постигне мечтите си и в това да изпитва удовлетворение от това което е направил. Независимо от времето, в което живеете и на колко години сте – не е късно да опитате, да направите неща, които преди сте отлагали, поради липса на време или пречки. Едни от най-успешните актьори са станали такива на средна възраст, което доказва че са стигнали до там, защото са преследвали мечтите си, независимо от годините. Това може само да ги кара да изглеждат по-щастливи, позитивни, млади и привлекателни.

  • Бъдете любознателни

Припомнете си емблематичната реч на Стив Джобс пред студентите от Станфорд, а именно че не трябва да спираме да учим нови неща ежедневно. Когато проявяваме интерес към нови неща имаме по-малка вероятност да се отегчим, не случайно младите хора са по-любопитни да опитват нови спортове, да се впускат в екстремни предизвикателства, да сменят работата – като цяло да поемат рискове. Не говорете прекалено много, а действайте! Едва ли обичате да имате за събеседник човек, който твърди, че знае всичко. Това е причина хората да изглеждат възрастни – престават да се интересуват от каквото и да е и нищо не може да ги изненада. За да останете вечно млади не спирайте да се интересувате, да задавате въпроси и да намирате отговори. Бъдете като децата, влезте в тяхната кожа.

  • Самоиронизирайте се и се смейте

Както се казваше“ Светът е оцелял, защото се е смял“. Ако видите човек без усмивка опитайте се да го разведрите, никой проблем не е вечен или толкова голям, а и тъжните лица не са красиви. Присмивайте се на себе си, ако трябва – самоиронията е голяма работа. Забавлявайте се със себе си, със собствените си неуспехи и грешки. По този начин показвате на останалите, че няма нищо лошо в това да се провалят за малко, а дори е полезно. Важното е да намирате време за среща с хора, които ви карат да се усмихвате и подобряват настроението ви.

  • Бъдете физически активни

Една от тайните към дълъг живот се крие в четенето и спортуването. С едното действие поддържате мозъка, а с другото тялото. Когато сте млади тренировките изглеждат лесни и ефектът е мигновен, а дали е така с напредването на възрастта. Да, определено метаболизмът се забавя, но резултат винаги има, когато сте постоянни. Няма неща, които не може да направите, има само такива, които не искате. По-лесно е да се оправдавате с това, че нямате време, енергия или възможност. Всеки разполага с 15 минути на ден, в които може да практикува йога и още толкова, в които да тича или ходи пеш, за да покрие минимумът, необходим на тялото да се чувства здраво и подмладено.

Обградете се с хора, които ви карат да се чувствате млади и енергични. Известно изследване на Харвард разкрива, че хора които са заобиколени от млади хора, живеят по-дълго щастливо. Социалните контакти стават все по-значими с напредването на възрастта и вместо да ги ограничавате, трябва да ги обогатявате.

  • Обичайте се и бъдете себе си

Когато човек се обича прави щастливи и хората около себе си. Не винаги ще може да спираме времето, тялото ни ще се променя, цветът на косата също, но когато харесваме себе си и поддържаме духа си – ще останем вечно млади. Забравете за числата! Независимо дали става въпрос за възраст, тегло, височина – не мислете за тях. Запомнете, че всяка възраст носи своите хубави моменти, защото сте на различен етап, а вашата задача е да извличате само ползите.

Ако се огледате ще видите много млади хора, които искат да пораснат – да бъдат това, което не са. Не бъдете това, което не сте – коства много и ненужни усилия. Не се опитвайте да се състезавате с времето – не бързайте. В живота има много прости неща, на които да се насладите. Намалете темпото и се огледайте за хубавите неща.

РАЗГЛЕДАЙТЕ НАШИТЕ СПЕЦИАЛНИ ПРЕДЛОЖЕНИЯ ЗА ПЪЗЕЛИ ОТ ЕСТЕСТВЕНО ДЪРВО ТУК!

Не забравяйте, че каквото и да правите, за да останете млади, трябва да сте благодарни на хората и ситуациите, които ви поддържат здрави и щастливи. Когато сърцето и умът ви останат млади, тялото ви автоматично се поддава на това да остане младо завинаги. Вълшебната отвара или изворът на младостта е в сърцата ни през цялото време.