Вероятно сте родител или имате такъв. Не забравяйте, че всеки ден мислим за десетки неща, имаме безброй ангажименти, и неусетно разбираме, че не може да контролираме времето, а трябва да се научим да го управляваме правилно. А мислим ли за здравето на децата си, нашите близки и роднини? А за собственото ни здраве? И тук не става дума само за физическото здраве. Да, желателно е всяка година да ходите на профилактични прегледи, да слагате задължителните ваксини и не само. Опитвате се да се храните и живеете здравословно, а мислите ли за психичното си здраве и развитието на когнитивните способност?

КАК ДА ПОДБИРАМЕ ИГРАЧКИТЕ НА ДЕЦАТА СИ, ТАКА ЧЕ ДА СТИМУЛИРАМЕ УМСТВЕНОТО ИМ РАЗВИТИЕ?

В наши дни всяко дете е затрупано с купища и купища играчки. Дали всички те са полезни за него?

Има множество забавни играчки, но според множество научни изследвания особено полезни и задължителни за умственото развитие на децата са следните категории игри:

  • Образователни игри
  • Математически игри
  • Логически игри
  • Игри за памет
  • Творчески и креативни игри
  • Игри за съобразителност и сръчност
  • Стратегически и настолни игри
  • Интерактивни игри

ВИЖТЕ СПЕЦИАЛНО ПОДБРАНА КОЛЕКЦИЯ ОТ ИГРИ ЗА УМСТВЕНО РАЗВИТИЕ ТУК!

Ангажирайте времето на детето си с всякакви логически и стратегически игри, разбира се съобразени с възрастта и етапа му на развитие. Шансът да отгледате едно щастливо дете се увелича, докато споделяте играта и същевременно намалява рискът от депресия и тревожност и за двете страни. Смехът и играта в комбинация са чудесно средство за облекчаване на стреса, алтернатива да се избавите от стреса на ежедневието и да се насладите на компанията на събеседника.

Докато играете с детето си ще успеете да заздравите отношенията си и да се забавлявате. Дори не може да си представите колко ползи има от една най-обикновена игра като морски шах, обикновен шах или не се сърди човече…Този тип настолни игри изискват стратегическо планиране и доза късмет разбира се. Освен че помагат на малките приятели да подобрят координацията на мозъка, очите и ръцете, стимулират концентрацията, логическото и стратегическо мислене. Пъзелите например активират мозъчната дейност, докато ви предизвикат къде да сложите правилното парченце, да го разглобите и пак да го поставите в правилната позиция. Тук е момента, в който може да насърчите изграждането на социални умения и да видите емоционалните реакции при всеки провал и успех.

Децата се учат, докато ви гледат. Затова се уверете, че давате правилния пример на детето си и на хората около вас. Всяко детенце израства в средата, която му предоставяте, направете я приятна за него. Опитайте се да сте внимателни в изказа си, обогатявайте речника си, както и общата си култура. Не забравяйте, че децата изострят вниманието си винаги, когато чуят неприлична дума, жест и следят как се справяте и реагирате в напрегната ситуация. Именно тези ситуации формират психичното им здраве и ако вие се държите като психически неустойчиви, има голяма вероятност с времето в детето да се развият подобни проблеми. Чувството на напрежение, загубата на енергия и всякаква активност, промяната в съня и липса на апетит могат да бъдат предпоставка за депресия и стрес, на която трябва да обърнете внимание. Изследванията показват, че когато родителите си играят с децата освен, че засилват връзката помежду им, помагат както на себе си, така и на тях да развият умствените и когнитивни способности. Не забравяйте да развивате децата си по всяко време с помощта на всякакви образователни игри, дървени пъзели.

Докато играете на различни игри, всъщност си изграждате доверие с детето. Връзката с децата се изгражда докато са още малки, когато им създадете условия, така че те да се чувстват в безопасност и сигурни.

Един човек е здрав, когато е активен физически и психически. Всеки има нужда от игра, както малките, така и порасналите. Оставете ангажиментите – те нямат край, докато детството има. Покажете на детето си, че имате време за него като наредите един пъзел. Вземете си дървен пъзел например под формата на куче, ако обича кучета – може да му предложите 2Д дървен пъзел, с който освен да се забавлява докато реди, ще остане във времето по-дълго. Това е преимуществото на дървените играчки, те са по-устойчиви във времето и са удобни за съхранение.

KAK ИГРИТЕ ПОМАГАТ НА ЗРЕЛИТЕ ХОРА ДА СЕ СПРАВЯТ СЪС СТРЕСА И ДЕПРЕСИЯТА?

Както казахме по горе, освен че изграждат умения, игрите помагат за намаляването на стреса и различни депресивни състояния при възрастните. Справянето с депресията е трудна битка, която отнема всякаква енергия, мотивация и самочувствието. Важно е да не се затваряте в себе си, когато изпаднете в такова състояние и да потърсите всякакви начини да си отвлечете вниманието. Чист въздух, разходки, каране на колело, плуване, четене, медитация са само част от възможностите, които имате.

ВИЖТЕ СПЕЦИАЛНО ПОДБРАНА КОЛЕКЦИЯ ОТ ИГРИ ЗА БОРБА СЪС СТРЕСА И ДЕПРЕСИЯТА ТУК!

Проведени са редица изследвания и експерименти по темата как игрите и видеоигрите намаляват ефекта на депресията. Не малко са факторите, които правят игрите ефективни при хора с депресия. Основното е ангажираността, която създават. Игрите са много по-ангажиращи от останалите форми на терапия. Една от причините за това е, защото те имат награда, до която играчът трябва да достигне. Тя е характерна за видеоигрите, но пък за всички останали стратегически и логически, настолни игри, които имат дълбок ефект върху когнитивните функции на мозъка. Победата осигурява самочувствие и подобрява настроението.

KAK ИГРАЧКИТЕ ПОМАГАТ НА ВЪЗРАСТНИТЕ ХОРА ДА ПРЕДОТВРАТЯТ ДЕМЕНЦИЯТА?

Освен като забавление, средство за борба с депресията, играчките и различните настолни игри могат да бъдат помощно средство за борба с деменцията или забавяне преминаването ѝ на следващо ниво. В настолните игри, играчите имат за цел да запомнят неща, да общуват помежду си, да правят разумни заключения. Колкото по-често играят, толкова по-често упражняват паметта си, подобряват езиковото си изразяване, опитват се да култивират социалните емоции и да разсъждават. Вероятно знаете, че болестта на Алцхаймер уврежда способностите на пациентите за памет, познание, емоционален контрол, за които умения настолните игри могат да помогнат.

ВИЖТЕ СПЕЦИАЛНО ПОДБРАНА КОЛЕКЦИЯ ОТ ИГРИ ЗА ПРЕВЕНЦИЯ НА ДЕМЕНЦИЯ ТУК!

И така, много изследователи са приложили настолни игри за лечение на деменция. Важно е да подбирате правилните игри, които да тренират гъвкавостта на пръстите, способността за координация ръце-очи, както и да събудите интереса на болните да общуват помежду си.

И нека завършим с една любима мисъл на американския писател Робърт Фулам: „Не се тревожете, че децата ви не ви слушат, тревожете се че те винаги ви наблюдават“. Не забравяйте, че добрият пример е най-ценния урок за добро физическо и психично здраве.