Вероятно поне веднъж в живота си сте усещали сърцебиене и потене на дланите. Обикновено тези реакции на тялото са породени от някаква стресова ситуация или задача. Безпокойството е напълно естествена реакция на тялото към стреса.

РАЗГЛЕДАЙТЕ НАШИТЕ ПОМОЩНИ СРЕДСТВА ЗА БОРБА С ПСИХИЧНИТЕ РАЗСТРОЙСТВА, СТРЕС И ПАНИК АТАКИ ТУК!

Нормално е да се тревожите, когато започвате ново начинание,  нова работа или полагате някакъв изпит. Този тип безпокойство е неприятен, но не бива да забравяте, че може да ви мотивира да работите по-добре. Обикновената тревожност е чувство, което идва и си отива, но не пречи на ежедневието ви дейности.

Когато настъпи момент на безпокойство, чувството на страх може да бъде с вас през цялото време. То е интензивно и понякога изтощително. Този тип тревожност може да ви накара да спрете да правите нещата, които ви харесват. В някои случаи това може да ви попречи да влезете в асансьор, да пресечете улицата или дори да напуснете дома си. Ако не се лекува, тревожността ще продължи да се влошава.

Разстройствата, свързани с безпокойства са най-честата форма на емоционално разстройство и могат да засегнат всеки на всяка възраст. Според Американската психиатрична асоциация жените са по-склонни от мъжете да бъдат диагностицирани с тревожно разстройство.

Нервно психичните разстройства се различават от нормалните чувства на нервност и включват прекомерен страх или тревожност. Този тип разстройства са най-често срещаните и засягат близо 30% от възрастните в даден момент от живота им. Разбира се са лечими и има редица ефективни лечения. Лечението помага на повечето хора да водят нормален продуктивен живот.

Тревожността по скоро се отнася до очакване на бъдеща тревога и е по-свързана с мускулно напрежение и поведение на бягство от конкретна ситуация.

Страхът е емоционален отговор на непосредствена заплаха и по скоро е свързан с реакциите ни спрямо това как да за да избягаме от опасността.

Кои са най-често срещаните разстройства:

  • паническо разстройство или така познатите ни „паник атаки“ – при него може да изпитате повтарящи се пристъпи на паника в неочаквани моменти.

Човек с паническо разстройство може да живее в страх от следващата паническа атака. Може да имате паническа атака, когато почувствате внезапен ужас, за който няма очевидна причина.  Самата паника представлява рязък прилив на силен страх или силен дискомфорт, който достига връх в рамките на минути. Усещането за паник атака се проявява между 5-20 мин. И може да е придружено с много симптоми, измежду които: ускоряващ се сърдечен ритъм, недостиг на въздух, световъртеж и замаяност, треперене, изпотяване, втрисане и т.н

  • фобия – прекомерен страх от конкретен обект, ситуация или дейност.

Фобията е прекомерна и ирационална реакция на страх. Ако имате фобия, може да изпитате дълбоко чувство на страх или паника, когато срещнете източника на страха си. Страхът може да бъде от определено място, ситуация или обект. За разлика от общите тревожни разстройства, фобията обикновено е свързана с нещо конкретно.

Хората с фобии често осъзнават, че страхът им е ирационален, но не могат да направят нищо по въпроса. Такива страхове могат да създадат пречки в работата, училището и личните взаимоотношения. Генетичните и екологичните фактори могат да причинят фобии. Децата, които имат близък роднина с тревожно разстройство, са изложени на риск от развитие на фобия. Конкретни събития, които са застрашили живота ви по някакъв начин, могат да доведат до фобия. Например стоенето в  затворени пространства, екстремни височини и ухапвания от животни или насекоми – могат да бъдат източници на фобии. Често хората развиват фобии след черепно-мозъчни травми или пък след злоупотреба с вещества и изпадане в депресия.

  • социално тревожно разстройство- представлява изключителен страх от съдене от другите в социални ситуации.

Този тип разстройство, често наричано социална фобия, е вид тревожно разстройство, което причинява изключителен страх в социалните среди. Хората с това разстройство имат проблеми да говорят с хора, да се срещат с нови хора и да посещават социални събития. Страхуват се да бъдат съдени и обсъждани от другите. Те може да разберат, че страховете им са  неразумни, но се чувстват безсилни да ги преодолеят. Социалната тревожност е различна от срамежливостта. Срамежливостта обикновено е краткосрочна и не нарушава живота на човек. Социалната тревожност е постоянна и често изтощаваща. Физическите симптоми се изразяват в : изчервяване, гадене, треперене, затруднено говорене, ускорен сърдечен ритъм и т.н. н На психическо ниво човек, страдащ от това разстройство се притеснява интензивно в социални ситуации; няколко дни или седмици преди събитие е напрегнат; избягва социалните контакти и се опитва да се слее с фона; безпокои се, че останалите ще го забележат, когато е напрегнат и дори изпитва нужда от алкохол за да се изправи пред аудиторията. Причините за социалното разстройство не са известни, но настоящи изследвания смятат, че са комбинация от фактори на околната среда и генетиката. Отрицателните преживявания като тормоз, сексуално насилие и семеен конфликт също могат да допринесат за това разстройство.

  • обсесивно-компулсивно разстройство е хронично психично състояние, характеризиращо се с обсесии, които водят до натрапчиво поведение.

Хората често проверяват по няколко пъти, за да се уверят, че са заключили входната врата или винаги носят аксесоари за късмет, практикуват прости ритуали или навици, които ги карат да се чувстват по-сигурни. Обсесивно-компулсивното разстройство се характеризира с повтарящи се, нежелани мисли (обсесии) и нерационални, прекомерни пориви за извършване на определени действия (компулсии). Тези мисли се появяват по няколко пъти в деня и могат да съсипят ежедневието.

  • болестно тревожно разстройство – представлява безпокойство за вашето здраве (наричано хипохондрия).

Безпокойството за здравето е натрапчиво притеснение за това, че страдате от сериозно медицинско заболяване, или по известно като хипохондрия. Това състояние е белязано от въображението на човек за физически симптоми на заболяване. Или в други случаи, това е неправилно тълкуване от човек на незначителни или нормални телесни усещания като сериозни симптоми на заболяването, въпреки уверението на медицинските специалисти, че те нямат заболяване. Експертите не са сигурни за точните причини за безпокойството за здравето, но смятат, че може да са включени следните фактори:

  • Неадекватно разбиране за телесните усещания, заболявания или и двете неща. Може да си мислите, че сериозна болест причинява усещанията на тялото ви. Това ви кара да търсите доказателства, които потвърждават, че наистина имате сериозно заболяване.
  • Имате член или членове на семейството, които се тревожат прекомерно за здравето си или вашето здраве.
  • Имали сте опит в миналото да се справяте с истински сериозни заболявания в детството. Така че като възрастен, физическите усещания, които изпитвате, ви плашат.
  • посттравматично стресово разстройство – е разстройство на психичното здраве, което започва след травматично събитие.

Това събитие може да включва реална или предполагаема заплаха от нараняване или смърт (природно бедствие, физическо или сексуално насилие, злополука). Хората страдащи от ПТСР изпитват повишено чувство за опасност. Естествената им реакция за борба или бягство се променя, което ги кара да се чувстват стресирани или уплашени, дори когато са в безопасност. Може да наруши нормалните им дейности. Думи, звуци или ситуации, които ви напомнят за травма, могат да предизвикат симптомите. Симптомите разбира се са индивидуални, като открояващи  са: ретроспекции, в които се чувствате сякаш преживявате отново събитието; кошмари; психически стрес, когато се сетите за него; избягване на местата, предизвикали тази емоция; раздразнителност и проблем с концентрацията; негативни мисли за себе си; чувство за вина и намален интерес към дейности, които сте обичали преди.

Разстройствата, свързани с тревожности  могат да бъдат лекувани с лекарства, психотерапия или комбинация от двете. Някои хора, които имат лека форма или страх от нещо, което могат лесно да избегнат, решават да живеят с това състояние и да не търсят лечение.

РАЗГЛЕДАЙТЕ НАШИТЕ СПЕЦИАЛНИ ПРЕДЛОЖЕНИЯ ЗА ПОМОЩНИ СРЕДСТВА СРЕЩУ ДЕПРЕСИЯ ТУК!

Един от най-ефективните начини за борба с всякакви психични разстройства са игрите под всякаква форма.

Важно е да се разбере, че тревожните разстройства могат да бъдат лекувани, дори в тежки случаи. Въпреки че безпокойството обикновено не изчезва, можете да се научите да го управлявате и да живеете щастлив, здравословен живот.